Deze bijzondere kris is misschien niet de mooiste die het museum bezit, maar uniek is hij wel! Vernoemd naar Charles Knaud (1840-1897), een enigszins excentrieke Nederlander, geboren en getogen op Java. Knaud voelde zich sterk aangetrokken tot de wetenschap en mystiek van het eiland. Hij ging in de leer bij een dukun, een Javaanse genezer en werd zelf ook dukun. Ooit genas hij de ernstig zieke zoon en troonopvolger van een Javaanse vorst. Als beloning schonk de vorst Knaud de oudste en kostbaarste pusaka van het hof: een kris.
Op de kris staat een Javaans jaartal: 1264. Dit is in de christelijke tijdrekening 1342. De 'kris van Knaud' is daarmee de vroegste, werkelijk dateerbare kris die bekend is. Heel lang is de kris alleen bekend geweest uit publicaties en was hij spoorloos. In de zomer 2002 is hij alsnog gevonden: in de bankkluis van de erven familie Knaud. Die hebben hem aan het Tropenmuseum in langdurig bruikleen gegeven, waar hij nu te bewonderen is.
De kris is erg verweerd maar als je goed kijkt, zie je taferelen uit het hindoe-epos Ramayana op de kling. Zo kun je bijvoorbeeld de generaal van het apenleger Hanuman en z’n tegenstander Rahwana erop ontdekken, en is een kleine Ganesha ook van de partij!